Η Σπαρτιάτικη μηχανογράφηση μας

Οι καθημερινές ανάγκες του φαρμακείου και του pet store μας απαιτούν μια απλή σουίτα γραφείου, ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αγαθών και έναν browser να τρέχει για αναζήτηση στο internet. Για αυτά δεν χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική ισχύ.

Επειδή το κόστος σε μια μικρή επιχείρηση είναι πρωτίστης σημασίας και για το λόγο πως μου αρέσει να πειραματίζομαι στράφηκα στο Raspberry Pi. Το Pi είναι ένας single board λιλιπούτειος υπολογιστής με ARM επεξεργαστή και χαμηλή κατανάλωση. Επίσης απαραίτητο είναι ένα barcode scanner και φυσικά οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Η λίστα λοιπόν του εξοπλισμού είναι:

  • Raspberry Pi 3 Official Desktop Starter Kit
  • Touchscreen 7″ του RP
  • Θήκη SmartPI για το Pi και την οθόνη
  • Ασύρματο set πληκτρολόγιο και ποντίκι, σύνδεση με nano USB (Perixx PERIDUO-712)
  • Mousepad
  • Bluetooth barcode scanner Inateck BCST-70 + βάση

Κόστος: 246 ευρώ

Στο Pi εγκαταστήσαμε με ευκολία το Raspbian. To Rasbian έχει προεγκατεστημένο τη σουίτα γραφείου LibreOffice.

Το πρόγραμμα που διαλέξαμε για την διαχείριση και που θα χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι το dolibarr.1

Το dolibarr δεν θέλαμε και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι εγκατεστημένο στον φυσικό μας υπολογιστή (το Raspberry Pi). Για αυτή μας την ανάγκη στραφήκαμε σε υπηρεσίες φιλοξενίας του προγράμματος όπως το dolicloud. Έτσι με ευκολία θα μπορούμε να το δουλεύουμε σε άλλους υπολογιστές π.χ. από το σπίτι.

Για γρήγορες σημειώσεις θα χρησιμοποιήσουμε το laverna app με sync στο dropbox. Το dropbox θα χρησιμοποιήσουμε και για τα ανεβάσματα μερικών μας απαραίτητων αρχείων μας στο cloud. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή μιας και το dropbox δεν δουλεύει με ARM αρχιτεκτονική του Raspberry Pi. Τη λύση όμως μας έδωσε το script Dropbox Uploader (από GitHub) χρησιμοποιώντας το τερματικό μας.

Για λίγη μουσική ήδη έχουμε μια ενεργή συνδρομή στην υπηρεσία Spotify και επειδή και το spotify δεν είναι φτιαγμένο για ARM εγκαταστήσαμε το Raspotify (από Github) που δίνει spotify connect στο Raspberry Pi και έτσι χρησιμοποιούμε το android τηλέφωνο μας.

  1. Το dolibarr που βρίσκετε στην έκδοση 6 από την 8 θα προσφέρει και εργαλεία για το στήσιμο ιστοσελίδας και υπηρεσίας e-commerce (προς το τέλος του 2018).